Schackböcker

När du har införskaffat ditt schackbräde, laddat ner din schack-app och läst grundläggande strategi för nybörjare kan det vara dags att ta nästa steg och läsa en bra schackbok. En schackbok innehåller oftast både en teori- och en praktikdel. I teorin får man lära sig om strategi och i praktikdelen är det dags att sätta sina nya kunskaper på prov och se om man har lärt sig det som har gåtts igenom.

Det finns flera bra schackböcker på svenska för både nybörjare och avancerade spelare. Här tipsar vi om några sådana.

Schackspelarens bibel – för både nybörjare & avancerade spelare

Schackspelarens bibel

Schackspelarens bibel är en schackbok som går igenom schack från grunden. Allt från grundläggande regler till mer avancerad strategi. Schackspelarens bibel går igenom alla schackpartiets faser, från öppningar till mittenspelet och slutspelet. Varje kapitel avslutas med övningar.

Längst bak i boken går författaren igenom klassiska schackpartier där man kan utnyttja sina nya kunskaper för att bättre förstå omgångarna.

Lär dig schack (steg 1 – 6)

Lär dig schack bok

Lär dig schack (steg 1 – 6) är en serie schackböcker på svenska som går i genom spelet steg för steg. Boken börjar helt från grunden där man lär sig om schackbrädet, pjäserna och regler. Därefter lär man man sig mer strategi som vikten av positioner, angrepp, öppningsstrategi m.m.

Varje kapitel börjar med fakta och efterföljs av uppgifter, klarar man av att lösa uppgifterna har man förstått det som gått igenom i kapitlet och kan gå vidare.

Lär dig schack är en väldigt prisvärd och grundläggande serie med schackböcker på svenska.

The Queen’s Gambit bok

The Queens gambit bok

Boken bakom succéserien The Queen’s Gambit på Netflix. Kanske inte den ultimata boken för att just lära sig om schackstrategi men det är en väldigt bra skönlitterär bok på temat schack.

The Queen’s Gambit utspelar sig i 1950-talets USA där Beth Harmon spelar schack och tar lugnande tabletter för att stå ut med tillvaron. Beth visar sig vara en stor schacktalang, men att vara en framgångsrik kvinna i en mansdominerad schackvärld är inte helt oproblematiskt.

Boken The Queen’s Gambit är författad av Tevis Walter och på engelska men finns även i svensk översättning av Nille Lindgren.

Queens Gambit (svenska Damgambit) är en schacköppning där man öppnar upp genom att gå fram med sin dambonde enligt d4 d5 c4.

Skribent: Håkan (Spelar schack - hellre än bra)