Schack för nybörjare – grundläggande strategi

schack strategi

Är du helt ny på att spela på att spela schack kommer här lite grundläggande strategi för att spela schack applicerbart både när du spelar på ett riktigt schackbräde eller schack online med en app.

Vi utgår från att du redan kan principerna för schack, dvs hur schackpjäserna ska vara uppställda, hur de får förflytta sig på spelplanen m.m.

Här har vi sammanställt bra tips för nybörjare som gör att du på ett ganska enkelt sätt kan bli en bättre schackspelare.

1) Ta kontroll över mitten av schackbrädet

Det är viktigt att försöka kontrollera mitten av schackbrädet (de fyra mest centrala rutorna är e4, e5, d4, d5). Genom att pjäserna står i mitten har du mycket större möjlighet att hota och röra dig på brädet och blir inte lika begränsad som om du står i ett hörn eller längs med en kant.

Det är oftast i mitten av brädet som ”bataljen” kommer att ske så det här du vill ha närvaro med dina pjäser. Dina schackpjäser får som sagt ett större handlingsutrymme när de står i mitten.

En springare som är placerad i ett hörn kan exempelvis bara förflytta sig till två rutor, står springaren istället i mitten kan den förflytta sig till hela åtta rutor.

2) Undvik att flytta samma pjäs flera gånger i början

Undvik att göra flera förflyttningar med samma pjäs i början av partiet. Gör du det så ger du din motspelare större möjligheter att förflytta sig mer och placera sig strategiskt medans du slösar med drag.

Gå alltså inte fram med en pjäs där motspelaren enkelt kan hota så att du behöver backa. Ett vanligt exempel på det är att gå fram med en löpare tidigt och sen behöva backa för att motspelaren går fram med en bonde.

3) Försvara din kung

Se till så att din kung står på en så säker position som möjligt samtidigt som du hotar motspelarens kung. Detta kan låta självklart men genom att hålla din kung långt borta från händelsernas centrum så kan du fokusera på annat.

Detta är en av anledningarna till att man bör göra rockad tidigt, då förflyttar man kungen bort från händelsernas centrum samtidigt som tornet enklare kan blanda sig i spelet.

4) Flytta inte damen för tidigt

Även om damen kan hota på många sätt och är en väldigt stark pjäs är det bra att hålla henne i en säker position så länge som möjligt. Detta är speciellt viktigt för nybörjare – missar du något så riskerar du att förlora damen vilket försätter dig i underläge.

5) Flytta fram springarna innan löparna

Det är oftast bättre att flytta fram springarna innan du går ut med dina löpare.

Detta eftersom det är enklare att hitta bra placeringar för springarna tidigt i spelet, medans placeringen av dina löpare när du flyttar fram dem mer beror på hur motspelaren flyttar fram sina pjäser.

6) Tänk igenom hur du går fram med bönderna

Eftersom en bonde inte kan backa är det viktigt att tänka igenom när du går fram med dina bönder då du inte kan ångra ditt drag.

Gå inte fram med en bonde bara för sakens skull utan tänk igenom draget först.

7) Aktivera tornen

Det kan ofta vara svårt att få fram tornen då det behövs flera drag för att flytta fram dem till händelsernas centrum. Försök ändå att få fram tornen på spelplanen. Att göra rockad kan underlätta, dels blir kungen mer skyddad och dels flyttar sig tornet bort från hörnet.

Tornet är en stark pjäs i schack, starkare än både springare och löpare. Värdet av två torn är även större än en dam.

Skribent: Håkan (Spelar schack - hellre än bra)