Det finns ett flertal schack appar som låter dig spela schack online mot både främlingar, vänner, kontakter och datorn (AI). Med en schack app kan du spela schack online i din smartphone, surfplatta eller dator. Många schack-appar är gratis med ett basutbud men har prenumerationstjänst för att ta del av alla funktioner.
Flera av schack-apparna låter dig även lösa problem av olika svårighetsgrad för att utvecklas ytterligare och få analys av spelade matcher så att man kan få en utvärdering av sina drag efteråt för att se vad man har gjort bra och mindre bra.
Vi har tagit en titt på vilka schackappar och webbplatser som finns tillgängliga och vad de har att erbjuda. Samtliga schack appar är gratis, vissa går att uppgradera till betalversioner för att få tillgång till mer funktioner.
Inlägget innehåller reklamlänkar för chess.com
Chess.com app – Bästa schack-appen
Chess.com har den högst rankade schack-appen med över 30 miljoner användare runt om i världen. Med Chess.com kan du både spela schack online mot vän (sök efter användarnamn eller e-postadress och lägg till) eller spela framslumpade matcher mot andra schackspelare som ligger på samma nivå som du själv.
Det går även att spela mot schackdatorn på olika nivåer byta mot svårare motstånd när du har vunnit. Genom appen kan man även lösa olika mer eller mindre kluriga problem i problemrushen (olika problem med ökande svårighetsgrad, efter tre missar har man förlorat) samt dagens problem. Det finns även videoguider som går igenom olika spelmoment och efter videon får man prova på olika situationer själv och se att man har förstått vad videon har gått igenom.
Alla spelare har en ranking som hela tiden justeras beroende på om man vinner eller förlorar, beroende på kvaliteten på motståndet påverkas rankingen olika mycket. När du skapar en ny match kan du välja vilket rankingintervall din motspelare får ha, t.ex. att ska ha samma ranking som dig +/- 100 poäng.
Efter att ett parti schack är färdigspelat går det att se statistik och analys över spelet där man se vilken spelare som hade övertaget under matchen, vilka misstag som gjordes och vilka drag som var bra och matchavgörande. Detta är en väldigt bra funktion för att utvecklas som schackspelare. Det finns här även möjligheten att spela om vissa dåliga drag och se om man kan hitta det bästa draget i det givna läget.
Chess.com är en gratis schackapp men det går att uppgradera till abonnemang om man vill kunna ta del av alla guider, problem och analyser som finns tillgängligt.
- Tillgängligt: Finns både online (webbläsare), iOS (App Store) och Android (Google Pay).
- Pris: gratis eller abonnemang (från 49 kr/månad)
- Möjligt att spela utan att registrera konto: Ja (med begränsningar)
- Läs mer & ladda ner: https://www.chess.com/
Schackbräde.se omdöme: Vi tycker chess.com har den överlägset bästa schackappen. Det är enkelt att komma igång och det finns väldigt många funktioner och inställningar som går att göra även i gratis-läget.
Vi rekommenderar att börja med gratis-appen och uppdatera om/när man känner att gratisversionen inte längre räcker till.
⭐⭐⭐⭐⭐
Lichess – gratis open source schackserver
Med Lichess går det att spela schack både via webbläsare och app genom deras schackserver. Att spela schack i appen eller webbläsaren är helt gratis och reklamfritt.
Runt Lichess finns ett community där man kan lägga till vänner, följa spelare, delta i turneringar och utmana olika personer.
Genom Lichess.org får man även ta del av flera guider för både nybörjare och proffs. Allt från grundarna där man lär sig hur schackpjäserna får förflytta sig på brädet till mer avancerade drag där man exempelvis får lära sig att schacka i två drag och att värdera pjäser.
I analysbrädet som finns tillgängligt kan man experimentera med olika drag och få tips på vilket som är bästa dragit i olika situationer.
- Tillgänglighet: Webbläsare, iOS, Android.
- Pris: Gratis
- Möjligt att spela utan att registrera konto: Ja (med begränsningar)
- Läs mer & ladda ner: https://lichess.org/
Schackbräde.se omdöme: Lichess.org är helt gratis och reklamfritt. Det är så klart positivt men nackdelen är att man – till skillnad från t.ex. Chess.com – inte kan lägga ner lika mycket tid på design, funktioner och användarvänlighet.
Lichess har även mindre antal registrerade spelare så utbudet av motståndare är således mindre.
⭐⭐⭐⭐
Schack Online + populär schack app
Schack Online + app från Entertainment 4Media AG är en schack-app likt Chess.com som erbjuder både en gratis-app och VIP-medlemskap för ytterligare funktioner.
Med Schack Online + kan man både spela mot vänner och spelare över hela världen samt datorns AI. Totalt finns över 1 miljoner registrerade användare registrerade genom chessfriends.com (webbplatsen som ligger till grund för appen ).
Genom appen kan du både spela klassisk schack, snabb Blitz och Bullet schack. Efter partiet får du en analys som sammanställer hur många bra, dåliga och svaga drag du har utfört. Allt eftersom du utvecklas i ditt spel så får en bättra rating och ”levlar upp”.
Uppgraderar du till VIP-medlemskap tas bl.a. all reklam bort och du har möjligheten att vinna riktiga pengar när du spelar.
- Tillgänglighet: Webbläsare, iOS, Android
- Pris: Gratis och abonnemang (från $5,99/månad)
- Möjligt att spela utan att registrera konto: Ja (med begränsningar)
- Läs mer & ladda ner: https://www.chessfriends.com/
Schackbräde.se omdöme: Schack Online + är en värdig utmanare till Chess.com, vi tycker dock att designen är något utdaterad och den mindre spelarbasen begränsar.
⭐⭐⭐⭐
Lista – Appar för att spela schack online
App | Antal spelare (*) | Pris | Egenskaper |
---|---|---|---|
Chess.com ⭐⭐⭐⭐⭐ | 30+ miljoner | 0 kr / 50 kr(mån) | Lektioner, spelanalys, rating, spela mot AI, turneringar Enheter: Webbläsare, iOS, Android |
Schack Online+ ⭐⭐⭐⭐ | 1+ miljon | 0 kr / 60 kr(mån) | Spelanalys, rating, turneringar Enheter: Webbläsare, iOS, Android |
Lichess ⭐⭐⭐⭐ | 1+ miljon | 0 kr | Gratis open source schack server med turneringar, guider och analysverktyg Enheter: Webbläsare, iOS, Android |
Chess Free (Optime) ⭐⭐⭐ | N/A | 0 kr (reklam) | Spela mot AI eller en vän (på samma enhet, ej över nätverk) Enheter: Webbläsare, iOS, Android |
Spela schack mot dator
Något som man kan göra både i en schack app och på olika webbplatser är att spela schack mot dator, eller rättare sagt mot en mer eller mindre bra AI (Artificiell Intelligens).
Vi tar här Chess.com som exempel då det är möjligt att spela både gratis och utan att logga in. Spelar man schack mot datorn så kan man spela mot allt från nybörjare till schackmästare.
Spela mot en adaptiv schack-AI och olika personligheter
Men inte nog med det, det finns även möjlighet att spela mot en schackdator som anpassar sig efter dig – om du inte gör helt genomtänkta dras så är datorn ”snäll” mot dig, om du själv gör mästardrag så anpassar sig datorn och spelar tuffare tillbaka.
Det går även att spela mot olika schackpersonligheter som Beth Harmon från The Queen’s Gambit (genom ett exklusivt samarbete med Netflix), olika schack-streamers och grandmasters.
Schack-datorn går även att ställa in med olika svårighetsgrader, du kan välja från 250 (nybörjare) – 3 200 (maximum). Fördelen med att skapa ett konto hos Chess.com (även om det går att spela oinloggad) är att du blir rankad, när du vinner matcher får du bättre ranking och rankingen sänks när du förlorar. På så sätt kan du följa din utveckling till att bli en bättre schackspelare.
När du spelar finns även möjligheten att ta del av olika hjälpmedel som att du kan ångra några drag samt få ledtrådar om bra drag i vissa lägen.
Få analys när du spelar mot datorn
I bilden nedan ser vi ett schackparti mot datorn. Längst till vänster i bilden ser vi en stapel som visar vilken spelare som har övertaget för stunden. Vit har en liten fördel just nu (sannolikt inte pga. att vi i exemplet har spelat speciellt bra utan för att vi har haft fördelen att börja).
I mitten är själva schackbrädet. Som spelare är man alltid längst ner i bild, oavsett om man spelar med vit eller svart. För att spela klickar man först på sin schackpjäs och sen på rutan dit man vill förflytta sig.
Till höger ser vi de senaste dragen. Högst upp ser vi det faktiska draget vi gjorde och under det vilket dras som statistiskt hade varit bäst. Detta skrivs ut enligt klassisk schacknotation (Bd2 betyder t.ex. Bishop (löpare) till rutan d2).
Som sagt är det fördelaktigt att skapa ett konto när man spelar, inte nog med att man kan följa sina framsteg så kan man även få analys av matchen efteråt, där ser man viktiga händelser under matchen, bra drag, misstag och om man haft missade vinstchanser. För att utvecklas som schackspelare är det väldigt nyttigt att analysera sina partier.
Inlägget innehåller reklamlänkar för chess.com